Dijital devrimin en çok etkilediği sektörlerden biri gazeteler.
İnternetin dünya çapında hızla yaygınlaşması ve sosyal medyanın hayatımıza girmesi, gazetelerin ‘haberi ilk verme’ gücünü derinden sarstı. Habere ulaşma ve duyurma tekeli ağır darbe alan geleneksel medya, bağımsız dijital yayınların da artmasıyla dünya çapında ciddi tiraj ve erişim kaybetti. Türkiye’de de son beş yılda gazete satışları yüzde 25 düştü.

İnternet öncesi dönemde günde 50 kuruş ödeyerek aldığınız gazete size modadan teknolojiye, siyasetten kültür sanata, geniş içerik yelpazesi ile birlikte, iş arama imkanı, seri ilanlar ve çevrenizde olup bitenlerle ilgili, geniş bir bilgi paketi sunuyordu. Bugün ise bu bilgilerin tamamını ve daha fazlasını internetten ücretsiz almak mümkün.
Türkiye’de yapılan son araştırmalar Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarının ‘haber alma’ konusunda geleneksel medya kurumları ile yarıştığını gösteriyor. Günümüzde ABD’lilerin yüzde 23’ü haberleri düzenli olarak mobil cihazlardan okuyor.
Kasırga gibi gelen bu dijitalleşme sürecinde gazetelerin varlıklarını sürdürebilmek için yeni yöntemlere başvurmaları şart. Örneğin, Apple’ın cihazları için tasarladığı sanal Gazete Bayii (Newsstand) bunlardan bir tanesi. Hürriyet Gazetesi yazarı İrem Köker’in araştırmasına göre Newsstand, içerisinde yer alan yüzden fazla yayına toplamda günde 70 bin dolar gelir sağlamaya başlamış.

Gazetelerin gelirlerinde ciddi düşüşler olsa da internetteki bilgi kirliligi ve dezenformasyon bolluğu nedeniyle kaliteli ve güvenilir mecralara her zamankinden çok ihtiyaç var. Twitter’dan aldığımız son dakika haberlerinin tamamına yakını kaynaklarını güvenilir geleneksel mecralara dayandırıyorlar. Doğru bilgi veren ‘güvenilir kaynak olmayı sürdürmek’ dijital dünyada gelenksel medya kuruluşlarının en büyük gücü olacak.
Bu anlamda markaları medya kuruluşlarının en önemli değeri haline geldi. Bu süreçte medya şirketlerinin yaratıcı düşünebilen, risk alabilen, vizyon sahibi cesur yöneticilere her zamankinden çok ihtiyaçları var. Ayakta kalabilmek için gerekşart yatırımları bugün yapmayanlar yarın bu yatırımlara kaynak bulmakta çok zorlanacaklar.
Bu zorlu dönemde, yalnızca dijital platformlarda yenilikçi ürünler ve hizmetler sunabilen medya kuruluşları markalarının gücünü koruyarak yeni gelir kanalları yaratmayı başarabilecekler. Marka gücünü kaldıraç olarak kullanarak, kendi çevrimiçi topluluklarını kurabilen gazeteler geleceğe güvenle bakabilecekler.